Zwemmen of surfen in de koude

Het is een regenachtige dag, fris maar je hebt toch zin om te gaan zwemmen of surfen? Geen nood!
Tegenwoordig bestaan er verschillende opties om jouw lichaam warm te houden bij het uitoefenen van watersporten. We geven hier onder een lijstje in volgorde van thermische bescherming.

Badpakken met lange mouwen

Een eerste vorm van warmere kledij kan gevonden worden in de surf badpakken. Deze badpakken hebben hoofdzakelijk lange mouwen en zijn voorzien van dikkere stof. Een rits voor – of achteraan maken het geheel af.
De extra warmte op het lichaam is verwaarloosbaar, waardoor surf badpakken eigenlijk dienen voor relatief warme dagen met bijvoorbeeld een frisse wind.

Lycra, met of zonder fleece voering

Het eerste echte thermisch product zijn lycra shirts. Lycra heeft een interessante eigenschap om niet koud aan te voelen wanneer het nat is. Lichaamstemperatuur blijft behouden.
Extra voering met fleece kan met een lycra shirt nog extra warmte geven.
Ideaal voor in de lente of herfst.

Neopreen pakken, van 3mm tot super dik

Wanneer het echt koud is, tijdens wintermaanden, of wanneer je een langere periode in het water blijft kan je opteren voor een neopreen pak.
Deze bestaan in kort formaat (korte mouwen en benen) of als long john (benen tot aan de voeten). Een extra neopreen vestje (met lange mouwen) kan ook.
De dikte van het pakt bepaald de thermische eigenschap. Neopreen pakjes beginnen vanaf 3mm voor het tussen seizoen, tot wel een centimeter dik voor het duiken in koude wateren.
Combineer het neopreen pak met een lycra onderlaag en je hebt een uitstekende warmtebron.